Kviz: Kafa

Oznake:
bobice espreso kafa kafenisanje topli napitci zrna
11
Kviz: Kafa

Kviz: Kafa

1 / 10

Osim francuskom filozofu Voltaireu, kom romanopiscu se još prema legendi pripisuje da je pio 50 šoljica kafe dnevno kako bi mogao ostati budan i nastaviti pisati?

2 / 10

Koje boje je bobica u kojoj se nalazi zrno kafe i koja izgledom podsjeća na ribizlu?

3 / 10

Kapućino je jedan od najpoznatijih napitaka od kafe danas, a ime je dobio od Kapućina, koji su nosili svoja smeđa odijela slična boji same kafe. Kapućini su:

4 / 10

1932. godine, jedna zemlja nije mogla priuštiti da pošalje svoje sportiste na Olimpijske igre u Los Angelesu. Ipak, imali su kreativnu ideju: brod sa sportistima napunili su kafom i prodali je usput. Ta zemlja je:

5 / 10

Poslije koje namirnice je kafa najprodavanija na svijetu?

6 / 10

Espresso je:

7 / 10

Fridrih Veliki je 1777. izdao proglas tvrdeći da pivo ima nadmoć nad kafom. On je tvrdio da kafa šteti konzumiranju piva u državi – i zato bi trebala biti zabranjena. Redovno je napominjao da je “Njegovo Veličanstvo odraslo na pivu”, pokušavajući nagovoriti ljude da umjesto jutarnje kafice popiju pivo. On je bio vladar:

8 / 10

65 država na svijetu uzgaja kafu i sve se nalaze na pojasu ekvatora. Koje dvije zemlje same proizvode 40% kafe na svijetu?

9 / 10

Po legendi, pastiri u kojoj zemlji su prvi koji su otkrili efekte kofeina kada su uvidjeli da su njihove ovce, prethodno nahranjene bobicama kafe, odjednom postale živahne i pune energije?

10 / 10

Ko su bili prvi narodi koji su pekli i samljeli kafu, te je i danas pijemo onako kako su to oni davno uradili?

Preporučujemo

Poznate ličnosti Kviz: Ruski mislioci
Kviz: Lav Nikolajevič Tolstoj
Pokreni
Geografija
Kviz: Zastave sjeverne i istočne Evrope
Pokreni