Kviz: Branko Ćopić

Oznake:
književnost poznate ličnosti

Kviz: Branko Ćopić donosi vam deset pitanja o velikom srpskom i jugoslovenskom piscu i književniku. Testirajte svoje znanje i naučite nešto novo. Srećno.

8
Kviz: Branko Ćopić

Kviz: Branko Ćopić

1 / 10

Da li znate koje godine je rođen Branko Ćopić?

2 / 10

Branko Ćopić je rođen u podgrmečkom malom selu od oca Vida i majke Soje. Dao je veliki doprinos književnom stvaralaštvu i proslavio svoj rodni kraj. Da li znate gdje je rođen čuveni književnik?

3 / 10

Branko Ćopić je 1936. godine došao u Beograd. Pričao je kasnije, da se bojao velikog grada i da se plašio, kako će se izgubiti. Branko je 1940. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odsjeku za pedagogiju. Već kao student se afirmisao kao pisac i skrenuo na sebe pažnju književne kritike. Da li znate za koji poznati časopis je pisao Ćopić dok je boravio u Beogradu, prije Drugog svjetskog rata?

4 / 10

Branko Ćopić je 1938. godine objavio prvu zbirku pripovjedaka. Da li znate kako se ona zvala?

5 / 10

Branko Ćopić je napisao mnoštvo romana za djecu. U jednom od njih vođa družine je Jovanče, a osim njega tu su: Lazar Mačak, Stric, Đoko Potrk, Nik Ćulibrk, Vanjka Široki, Nikolica sa Prikolicom i djevojčica Lunja. Da li znate o kojem književnom djelu je riječ?

6 / 10

Branka Ćopića smatraju jednim od najvećih dječijih pisaca, rođenih na Jugoslovenskim prostorima. Za svoja književna djela dobio je veliki broj nagrada, između ostalih dobio je i Njegoševu nagradu. Da li znate o kojoj godini je riječ?

7 / 10

Branko Ćopić je napisao i veliki broj pjesama za djecu.

„Ma kakav bio moj rodni prag

On mi je ipak mio i drag.“

Da li znate o kojoj pjesmi je riječ?

8 / 10

Branko Ćopić je 1970. godine objavio zbirku kratkih priča, koja je nosila ime?

9 / 10

Jedan od likova koji se često pojavljivao u Ćopićevim djelima  je i Nikoletina?

10 / 10

Da li znate koje godine je preminuo Branko Ćopić?

Your score is

Izađi

Preporučujemo

Geografija Kviz: Sahara
Kviz: Sahara
Pokreni
Umjetnost
Kviz: Metropoliten muzej umjetnosti
Pokreni