Kviz: Island

Oznake:
Države geografija

Kviz: Island donosi vam deset pitanja o ostrvskoj zemlji u sjevernom Atlantiku, između Grenlanda, Norveške i Britanskih ostrva. Naučite nešto novo, testirajte vaše znanje i uživajte u igri. Srećno.

33

Kviz: Island

1 / 10

Glavni grad Islanda je ujedno i najveći grad na Islandu. Da li znate o kojem gradu je riječ?

2 / 10

Da li znate koja je zvanična valuta na Islandu?

3 / 10

Island je najrjeđe naseljena zemlja u Evropi, ali i dvadesta najrjeđe naseljena država na svijetu. Da li znate koliko Island ima stanovnika, prema procjenama iz 2018. godine?

4 / 10

Island je ostrvo vulkanskog porijekla, smješteno na seizmički veoma aktivnom i nestabilnom području. Da li znate koji vulkan na Islandu je najaktivniji?

5 / 10

Prema srednjevjekovnom rukopisu, prvi naseljenici Islanda bili su Nordijski kolonizatori, koji su oko 874. godine naselili jugozapadni dio ostrva, okolinu Rejkjavika. Na Islandu je službeni jezik Islandski, dok su stanovnici hrišćani?

6 / 10

Da li znate koja je najbliža kopnena površina udaljena od Islanda samo 290 kilometara?

7 / 10

Riječna mreža Islanda je dosta gusta, a sve rijeke teku od unutrašnjosti ostrva ka okeanima i pripadaju slivovima Atlantskog i Sjevernog ledenog okeana. Najveća rijeka na Islandu je?

8 / 10

Prema knjizi o naseljavanju, Island je otkrio Nordijski viking koji je 860- ih na svom putu iz Norveške ka Farskim ostrvima, gdje je planirao da se nastani, zalutao nošen morskim strujama otkrio novu zemlju, koju je nazvao Snježnom zemljom. Da li znate njegovo ime?

9 / 10

Ornitofauna (ptičije carstvo) na Islandu je dosta bogata i registrovano je više vrsta ptica koje se smatraju autohtonim. Da li znate o kojem broju se radi?

10 / 10

Island se ubraja u države sa najimpresivnijom prirodom na svijetu, a njeni vodopadi najviše doprinose tom imidžu.

Da li znate koji vodopad se nalazi na fotografiji?

Kviz: Island, vodopad na Islandu

Your score is

Izađi

Preporučujemo

Geografija Kviz: Okeani
Kviz: Okeani
Pokreni
Istorija Aleksandar I Karađorđević
Kviz: Kralj Aleksandar I Karađorđević
Pokreni