Kviz: Ernest Hemingvej

Oznake:
književnost poznate ličnosti

Kviz: Ernest Hemingvej donosi vam deset pitanja o slavnom Američkom piscu i novinaru, koji je volio, knjige, ribolov, lov, žene i još mnogo toga. Testirajte svoje znanje i naučite nešto novo. Srećno.

12
Kviz: Ernest Hemingvej

Kviz: Ernest Hemingvej

1 / 10

Da li znate koje godine je rođen Ernest Hemingvej?

2 / 10

Ernest Hemingvej potiče iz veoma obrazovane porodice. Da li znate šta je po zanimanju bio njegov otac?

3 / 10

Da li znate za koji roman je Ernest Hemingvej dobio Pulicerovu nagradu 1953. godine, kao i Nobelovu nagradu 1954. godine?

4 / 10

Ernest Hemingvej je od oca naslijedio avanturistički duh i nemiran temperament, što je vrlo rano odredilo njegov životni put. Nije htio da troši vrijeme na univerzitetsko obrazovanje. Počeo je da radi kao novinar, otkrio je svoj spisateljski dar i pisanje mu je postalo životni poziv. Putovao je, ratovao i neprekidno pisao. Godine 1926. izašao je jedan od njegovih najboljih romana, a to je:

5 / 10

Ernest Hemingvej je imao nepunih 18 godina kada je imao prvi susret sa smrću. Ranjen  je u Italiji u Prvom svjetskom ratu. Godinama kasnije u svojoj knjizi opisao je način na koji je njegova jedinica prenosila dijelove raznesenih tijela njihovih saboraca, kako bi ih dostojanstveno pokopali. Da li znate kako se zove to njegovo djelo?

6 / 10

Hemingvejev roman Za kim zvona zvone je još jedan roman koji je osvojio veliki broj čitalaca i učvrstio njegovu popularnost. Da li znate o kom ratu se govori u navedenom djelu?

7 / 10

Da li znate od čega je umro otac Ernesta Hemingveja?

8 / 10

Ernest Hemingvej je bio učesnik mnogih ratova, kao borac i kao novinar dopisnik. Dobio je bronzanu zvjezdu za hrabrost iskazanu tokom ?

9 / 10

Ernest Hemingvej je jedan dio svog života proveo u Parizu gdje je upoznao mnogo velikih umjetnika:  Ezra Paund, Getruda Stajn, Frensis Skot Ficdžerald, Silvija Bič, Džejms Džojs, Maks Istmen i slavnog Pikasa. Da li znate kako je nazivana ta grupa istaknutih umjetnika?

10 / 10

Ernest Hemingvej je izvršio samoubistvo, kao i njegovi otac, brat i sestra. Ubio se sačmaricom. Da li znate koje godine?

Your score is

Izađi

Preporučujemo

Istorija Kviz: Krstaški ratovi
Kviz: Krstaški ratovi
Pokreni
Jela i pića
Kviz: Votka
Pokreni