Kviz: Indonezija

Oznake:
Države geografija

Kviz: Indonezija donosi vam deset pitanja o državi u jugoistočnoj Aziji. Indonezija je najveća ostrvska država na svijetu. Testirajte svoje znanje i uživajte u igri. Srećno.

20

Kviz: Indonezija

1 / 10

Prema podacima iz 2018. godine 86% Indonežana pripada?

2 / 10

Indonežanski arhipelag predstavlja važno mjesto za trgovanje, još od 7. vijeka, kada su nekadašnje države Srividžaja i Madžapahit trgovale sa Indijom i Kinom. Privučene prirodnim bogatstvima, strane sile su oblikovale Indonežansku istoriju. Da li znate koji je trenutno glavni grad Indonezije?

3 / 10

Najpoznatija ostrva u Indoneziji su: Borneo, Sumatra, Java, Madura, Bali, Lombok, Nias, Sumbava, Sumba...Da li znate koje je najnaseljenije ostrvo u Indoneziji?

4 / 10

Indonezija je zemlja sa najviše stanovnika u kojoj su muslimani većina. Po ustavnom uređenju je unitarna predsjednička ustavna republika. Da li znate koliko stanovnika ima Indonezija po procjeni iz 2020. godine?

5 / 10

Prvi Evropljani koji su stupili u kontakt sa Indonežanima 1512. godine bili su?

6 / 10

Indonezija se poslije Drugog svjetskog rata uspjela izboriti za samostalnost, iako je tri i po vijeka bila kolonija Holandije, Britanije, Portugalije i Francuske. Da li znate koji je službeni jezik u Indoneziji?

7 / 10

Jedan od najposjećenijih lokaliteta u Indoneziji je i budistički hram sa fotografije, najveći budistički hram u jugositočnoj Aziji. Da li znate ime ovog hrama?

Borobodur, Indonezija

8 / 10

Jedan od endema Indonezije je ptica sa fotografije, da li znate ime ove ptice?

Velika rajska ptica

9 / 10

Najviši planinski vrh u Indoneziji se zove Puncak Džaja. Nalazi se na planini Karstens. Da li znate koliko metara je visok?

10 / 10

Stanovnici Indonezije pripadaju stotinama različitih etničkih i lingvističkih grupa. Razvijen je zajednički identitet, definisan nacionalnim jezikom, etničkom šarolikošću, vjerskim pluralizmom, unutar većinski muslimanskog stanovništva i istoriji kolonijalizma. Nacionalni moto Indonezije je: Jedinstvo u različitosti. Da li znate koliko ima etničkih grupa u Indoneziji?

Your score is

Izađi

Preporučujemo

Poznate ličnosti
Kviz: Marko Polo
Pokreni
Ljudsko tijelo
Kviz: Ljudski skelet
Pokreni