Kviz: Kraljevina Jugoslavija u Aprilskom ratu

Oznake:
Drugi Svjetski istorija Jugoslavija svjetski rat

Kviz: Kraljevina Jugoslavija u Aprilskom ratu donosi vam priču o vojnoj invaziji Sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine. Nakon martovskog puča 27. marta 1941. Hitler je odlučio da kazni Jugoslaviju i da je okupira. Ovim činom započeo je Drugi svjetski rat na teritoriji Jugoslavije, kao i ogromna razaranja i stradanja civila.

25
Aprilski rat i Kraljevina Jugoslavija

Kviz: Kraljevina Jugoslavija u aprilskom ratu

1 / 10

Koliko dana je trajao aprilski rat, tj koliko je bilo potrebno Njemačkoj i njenim saveznicama da natjeraju predstavnike Kraljevine Jugoslavije da potpišu kapitulaciju?

2 / 10

Koje je bilo kodno ime za operaciju napada Nacističke Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju?

3 / 10

U isto vrijeme kada je počeo napad na Kraljevinu Jugoslaviju započeo je i njemački napad na Grčku. Koje kodno ime je nosila operacija napada Nijemaca na Grčku?

4 / 10

Vojska Kraljevine Jugoslavije tokom Aprilskog rata imala je na raspolaganju dva tenkovska bataljona. Da li znate koji model tenkova je činio okosnicu ova dva bataljona?

5 / 10

Jugoslovensko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo u toku Aprilskog rata brojalo je oko 450 aviona raznih modela. Kako se zvao ponos jugoslovenske avio industrije, čiji prvi prototip je napravljen 1938. godine, a koji je aktivno korišten u odbrani zemlje?

6 / 10

Kako se zvao najuspješniji as jugoslovenskog vazduhoplovstva, koji je tokom Aprilskog rata uspio da obori 4 njemačka aviona?

7 / 10

Jugoslovenska vrhovna komanda bila je izradila plan odbrane zemlje od Nijemaca pod šifrovanim nazivom?

8 / 10

Pored Nijemaca i Italijana, u napadu na Kraljevinu Jugoslaviju, sa par dana zakašnjenja, učestvovale su i vojne jedinice?

9 / 10

Njemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju započeo je u noći 5-6 aprila zauzimanjem?

10 / 10

Kako se zvao jugoslovenski general koji je zajedno sa ministrom spoljnih poslova Aleksandrom Cincar Markovićem potpisao kapitulaciju jugoslovenske vojske ?

Your score is

Izađi

Preporučujemo

Muzika Koliko dobro poznajete muzičku scenu?
Koliko dobro poznajete muzičku scenu?
Pokreni
Filmovi i serije
Kviz: Citati iz domaćih filmskih klasika
Pokreni