Kviz: Sestre Bronte

Oznake:
književnost poznate ličnosti

Kviz: Sestre Bronte donosi vam devet pitanja o slavnim spisateljicama iz Engleske, koje su za svoga kratkog života dale veliki doprinos književnosti. Naučite nešto novo i zabavite se. Srećno.

12
Kviz: Sestre Bronte

Kviz: Sestre Bronte

1 / 9

Da li znate koliko je sestara u porodici Bronte, a koje su postale slavne spisateljice?

2 / 9

Sestre Bronte su rođene u selu Tornton, a kasnije su živjele u selu Hejvort, u zapadnom Rajdingu Jorkšira u Engleskoj. Da li znate u kom vijeku su živjele?

3 / 9

Prije nego što su počele karijaru kao spisateljice, sestre Bronte su radile kao?

4 / 9

Kao i mnoge savremene spisateljice, sestre Bronte, su objavljivale svoja djela pod muškim pseudonimima. Prvo njihovo značajno djelo je roman Džejn Ejr. Da li znate koja je od sestara napisala čuveni roman?

5 / 9

En Bronte je napisala roman Stanarka napuštenog zamka, koji je stekao svjetsku slavu. Danas ga smatraju prvim feminističkim romanom. Da li znate koliko je godina imala En kada je preminula?

6 / 9

Sestre Bronte su umrle jako mlade, En u 29. godini, Emili u 30. godini, a Šarlot u 38. godini. En i Emili su umrle od tuberkoloze. Od sestara Bronte se jedino Šarlot udala. Da li znate kako je preminula?

7 / 9

Da li znate koje godine je objavljen roman Orkanski visovi?

8 / 9

Roman Orkanski Visovi je takođe remek djelo književnosti, spisateljicu su smatrali genijem u porodici Bronte. Da li znate ko je napisao navedeno djelo?

9 / 9

Postoje mnoge adaptacije romana "Orkanski visovi" za film i televiziju, ali najpoznatija adaptacija na velikim ekranima je filmska verzija iz 1939. godine u režiji Williama Wylera. Da li znate ko glumi Hitklifa, jednog od glavnih junaka?

Your score is

Izađi

Preporučujemo

Istorija Spomenici Drugog Svjetskog rata
Kviz: Spomenici Drugog Svjetskog rata
Pokreni
Istorija Kviz: Albert Ajnštajn
Kviz: Albert Ajnštajn
Pokreni