Stounhendž Stounhendž

Da li su arheolozi otkrili preteču Stounhendža?

Istraživački tim koji su predvodili arheolozi Univerziteta u Londonu otkrio je 5.000 godina star uništeni kameni krug u zapadnom Velsu, u blizini kamenoloma, odakle su dovezeni kameni blokovi za izgradnju Stounhendža. Otkriće, objavljeno u časopisu Antikviteti, otvara mogućnost da 900 godina stara legenda, koja govori da je Stounhendž izgrađen od nekog ranije kamenog spomenika, nije samo puko nagađanje.

„U najstarijoj priči o porijeklu Stounhendža, Istoriji kraljeva Britanije (oko 1136. godine), Geoffrei of Monmouth opisuje kako je spomenik izgrađen kamenjem drugog spomenika iz Irske“, rekao je profesor Mike Parker Pearson iz Institut za arheologiju.

„ Merlin je sa vojskom od 15.000 ljudi, porazio Irce i zarobio kamene blokove te ih prebacio u Amesburi na ravnici Salisburi. Prema legendi, Stounhendž je sagrađen u znak sjećanja na ubijene Britanaca koje su Saksonci izdajnički ubili tokom mirovnih pregovora u Amesburiju. Merlin je želio gigantsko kamenje zbog njihovih magičnih, ljekovitih svojstava. Ova 900 godina stara legenda je fantazija: Saksonci nisu stigli u praistoriji, nego u srednjem vijeku, i nijedan kameni blok Stounhendža nije dopremljen iz Irske“, dodali su arheolozi.

„Ipak, činjenica da Stounhendžovo plavo kamenje potiče iz Velsa dovela je do nagađanja da možda postoji neka istina u Geoffrei-jevoj pseudoistoriji. Štaviše, u vrijeme kada je Geoffrei pisao, ovaj region jugozapadnog Velsa smatrao se irskom teritorijom.“

Za Stounhendžove plave kamene blokove već je poznato da potiču sa Preselskih brda u Velsu i smatra se da su prvi put postavljeni prije 5.000 godina.Profesor Parker Pearson i njegov tim otkrili su demontirani kameni krug, prečnika 110 metara (danas su ostala samo četiri kamena), u mjestu Vaun Mavn u zapadnom Velsu.

Arheolozi su takođe pronašli otiske u zemlji gdje je kamenje bilo u Vaun Mavn-u, potvrđujući da su četiri preostala kamena dio nekadašnjeg kruga.

Naučnim metodama datiranja došlo se do otkrića da je kamenje postavljeno oko 3.400 p.n.ere.

Značajno je i to što su i Vaun Mavn i Stounhendž bili poravnati na izlasku sunca tokom ljeta.

Jedan od plavih kamenih blokova u Stounhendžu ima neobičan presjek koji se podudara sa jednom od rupa ostavljenih na Vaun Mavn-u. Pored toga, prečnik kruga Vaun Mavn je isti kao i prečnik jarka koji zatvara Stounhendž.

Arheolozi smatraju da su Stounhendž izgradili, djelimično ili u potpunosti, neolitski migranti iz Velsa, koji su svoj spomenik ili spomenike donijeli kao fizičku manifestaciju identiteta svojih predaka.

Izvor: Sci news