Etrurska grobnica koja vijek ipo nakon otkrića oduševljava nalazima

Grobnica, nazvana po njenim pronalazačma, Regolini-Galasi, nalazi se u italijanskom gradu Červeteri blizu zapadne obale centralne Italije, oko 50 km sjeverno od Rima. Červeteri je najveći uspon doživio u periodu 7. i 4. vijeka prije nove ere o čemu svjedoče stotine grobnica iz tog perioda. Grobnica Regolini-Galasi datira se u 680. – 660. pne i jedna je od najvažnijih, jer su njeni pronalazači, Regolini i Galasi, pronašli grobnicu netaknutu i ​​punu etrurskih predmeta, uključujući najveće otkriće zlatnog nakita pronađenog na bilo kom etrurskom nalazištu.

Otkriće

Grobnica je dobila ime po italijanskom svešteniku Alesandru Regoliniju i generalu Vićencu Galasiju, koji su je otkrili 1836. godine. Njih dvojica prethodno su istraživali pet grobnica sjeverno od grada, ali su sve bile prethodno opljačkane, međutim, uskoro se njihova sreća promijenila. Grob broj šest bio je, za čudo, netaknut. Netaknut više od dva i po milenijuma, to je bilo najspektakularnije otkriće u regionu do tada, a blago koje je sadržavalo probudilo je maštu i stvorile potpuno novo interesovanje za civilizaciju Etruraca.

Na našu nesreću, Regolini i Galasi bili su prilično nespretni prilikom iskopavanja. Ušavši odozgo u grobnicu, njihovim kopanjem došlo je do urušavanja krova što je oštetilo dio unutrašnjosti. Pored toga, grobnica je sadržala ogromne količine zlata i dragocjenih dobara, te su mnogi drugi predmet, koji su isto tako važni za razumijevanje tog perioda bili odbacivani bez bilo kakve analize, posebno razne vrste keramike.

Larthino zlato

Ušavši u glavnu komoru, Regolini i Galasi su se suočili licem u lice sa skeletom ženske osobe. Nosila je zlatni prsni koš dužine 42 cm ukrašen stotinama sitnih životinja i biljaka, simbol njenog visokog socijalnog, možda čak kraljevskog statusa. Žena je takođe nosila pojas sa veličanstvenom zlatnom fibulom. Nosila je dvije široke zlatne narukvice. Dvije ogrlice su u zlatu, jedna sa naizmjeničnim okruglim i izduženim perlicama koje su urezane linijama, a druga sa tri velika zlatna i jantarska privjeska. Konačno, tu su bile i zlatne minđuše, spiralno prstenje i igle.

Zlatna fibula
Zlatna fibula

Kakva god da je bila uloga ove osobe u životu – svakako aristokrate i vjerovatno sveštenice, princeze ili kraljice – mi znamo njeno ime: Larthia, upisano na svakom komadu jedanaestodjelnog srebrnog servisa koji je pronađen kod njenih nogu. Nije ni sama pokopana u grobnici, jer je u jednoj od bočnih odaja bio pepeo muškarca, smješten u pogrebnu urnu u zidnoj niši.

Ostali nalazi

Ostali predmeti u grobnici, mnogi sa ukrasom sličnim bliskoistočnom, uključuju veliki bronzani kauč sa rešetkama sa šest nogu i naslonom za glavu; osam okruglih bronzanih štitova – neki sa oblikovanim glavama pantera sa umetnutim emajliranim očima; bronzane kadionice; i još mnogo toga. Sadržaj grobnice danas se može vidjeti u Vatikanskom muzeju u Rimu.

Izvor: Ancient.eu