Grob iz bronzanog doba pronađen u Španiji sugeriše da su žene bile među vladarima

Istraživači iz španske regije Mursiji pronašli su izvrsne predmete u ženskim grobovima koji su kasnije korišćeni kao mjesta za elitne sahrane ratnika.

Grob koji je pronađen u Španiji arheolozi su opisali kao jedan od najraskošnijih grobova bronzanog doba otkriven do danas u Evropi. Sve ovo podstaklo je naučnike na razmišljanje da su žene možda bile među vladarima visoko raslojenog društva koje je cvjetalo na Iberijskom poluostrvu do 1550. prije nove ere.

Od 2013. godine tim od više desetina naučnika istražuje nalazište La Almoloia u južnoj španskoj regiji Mursija.

Na ovom prostoru razvijalno se društvo koje se u nauci identifikuje kao El Argar, poznato po tome što je među prvima koristilo bronzu, izgradilo složene urbane centre i razvilo se u državnu organizaciju. Nalazište je dio ogromne teritorije koja se na vrhuncu prostirala na 35.000 kvadratnih kilometara.

Istraživanje objavljeno u časopisu Antikviteti dokumentovalo je jedno od najzanimljivijih nalazišta na ovom mjestu: muškarac i žena sahranjeni u velikoj keramičkoj urni, oboje su umrli zajedno sredinom 17. vijeka prije nove ere.

Sa njima je sahranjeno 29 vrijednih predmeta, gotovo svi koji pripadaju ženi, za koju se vjeruje da je u trenutku smrti imala između 25 i 30 godina.

Među izvrsno izrađenim predmetima bile su narukvice, prstenje i rijetka vrsta krune, poznata kao dijadema. Na mjestu sahrane pronađeno je ukupno 230 grama srebra – iznos koji bi u to vrijeme vrijedio oko 938 dnevnica.

Istaknuta uloga koju su žene možda imale u društvu odjekuje i u drugim nalazima u El Argaru. Slične dijademe pronađene su na još četiri ženska groblja, dok su grobnice žena kasnije korišćene za sahranjivanje elitnih ratnika, što sugeriše da su ta mjesta smatrana mjestima visokog statusa.

Ono što je ovaj nalaz učinilo jedinstvenim je položaj ispod, možda prve palate otkrivene u bronzanom dobu u regionu.

Muškarci su vjerovatno bili ratnici, kao što sugerišu mačevi pronađeni u nekoliko muških grobova,

Društvo, koje je napredovalo od 2200. godine prije nove ere, bilo je visoko organizovano sa bogatom elitom koju je vjerovatno podržavao nekakav poreski sistem. „U zapadnoj Evropi nije bilo ničega sličnog“, rekao je jedan od istraživača koji rade na projektu ukazujući na ostatak Španije u kojoj su ljudi u to vrijeme živjeli u zajednicama od 50 do 100 ljudi.

Do 16. vijeka pre nove ere, sva naselja El Argara bila su napuštena, te se veruje da su bila srušena unutrašnjim ustancima.

Izvor: The Guardian