Kako je izgledao otac Tutankamona?

Drevni egipatski faraon, koji je možda otac faraona Tutankamona, ima novo lice, kraljevskih crta i spokojnog izraza oblikovano digitalnom rekonstrukcijom. Iako je ovo najtačnija rekonstrukcija do danas, dugogodišnja pitanja o njegovom identitetu ostaju bez odgovora.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 1907. godine u egipatskoj Dolini kraljeva u grobnici KV 55, samo nekoliko metara od grobnice Tutankamona. Više od jednog vijeka nakon otkrića grobnice, genetska analiza je sugerisala da je skelet iznutra pripadao biološkom ocu Tutankamona, a drugi tragovi u grobnici upućivali su arheologe da grob pripada faraonu Ehnatonu, koji je vladao 1353. p.n.e do 1335. p.n.e. i bio prvi faraon koji je uveo monoteizam u Egiptu. Međutim, neki stručnjaci osporavaju ove zaključke, tvrdeći da je pravi identitet pojedinca još uvek neizvjestan.

Rekonstrukciju, za čiju izradu su bili potrebni mjeseci, kreirali su naučnici iz Centra za forenzičku antropologiju, paleopatologiju i bioarheologiju (FAPAB) na Siciliji. Blisko su sarađivali sa Cicerom Morasom, 3D forenzičkim umjetnikom iz Brazila koji je poznat po svom radu na rekonstrukciji lica iz daleke prošlosti, napisali su predstavnici FAPAB-a na svom Fejsbuk profilu. Za razliku od prethodnih rekonstrukcija lica KV 55, novi model izostavlja kosu, nakit i druge ukrase, kako bi se „usredsredio na crte lica ovog pojedinca“, navodi se u postu.

Izvor: Live Science