NASA-in rover Perseverance počeo je da se kreće površinom Marsa

Na konferenciji za štampu 5. marta u Laboratoriji za mlazni pogon je objavljeno da je NASA-in rover Perseverance počeo da se kreće površinom Marsa. Zvaničnici projekta rekli su da je rover napravio prva kretanja od slijetanja u krater Jezero 18. februara. Rover se pomjerio naprijed za četiri metra, okrenuo za 150 stepeni ulijevo, a zatim se vratio 2,5 metara.

„Naša prva vožnja je prošla nevjerovatno dobro“, rekla je inženjer Anais Zarifian. Tokom vožnje rover je snimio slike koje su prikazivale tragove koje su ostavili njegovi točkovi. Prva vožnja roverom dio je tekućih provjera rovera i njegovih instrumenata. „Nismo imali problema sa hardverom. Sve je funkcionisalo što smo provjerili “, rekao je Robert Hogg, zamenik menadžera misije. „Zapravo je bilo nevjerovatno glatko.“

Dok inženjeri testiraju sisteme rovera, naučnici planiraju putovanje roverom do delte koja je region visokog prioriteta za istraživanje rovera. Katie Stack Morgan, rekla je na konferenciji da su mapirali dva potencijalna puta kojima će se rover kretati. Plan je da se istraže “delte” nekadašnjih rijeka, nazvanih po rijekama Savi, Plivi i Neretvi.

Putovanje prema “delti” odvijaće se nakon testiranja malog drona, koji se nalazi u sklopu rovera i koje bi trebalo da traje oko 30 dana. Inženjeri nastavljaju u sljedećim danima da testiraju neke sisteme rovera, uključujući i one koji će se koristiti za prikupljanje uzoraka.

Jedan od primarnih ciljeva misije Mars 2020. je skladištenje uzoraka za kasniji povratak na Zemlju. Rover Perseverance je prvi korak u budućim takvim misijama.

Izvor: Space News