Otkriveno na hiljade grobnica u blizini čuvenih ratnika od terakote

Više od 4.600 arheoloških artefakata i 3.500 grobnica nađeno je tokom izgradnje linije metroa u blizini čuvenih kineskih ratnika od terakote, u gradu Sijanu. Radnici koji su kopali nove linije metroa na dva gradilišta, koja se prostiru na 76 hektara, otkrili su veliki broj arheoloških ostataka. Radi se o produžetku linije metroa ka aerodromu u tom gradu, a sada veliki broj arheologa istražuje ta gradilišta, objavio je Biro za kulturno nasleđe kineske provincije Šensi na društvenoj mreži Veibo.

“Broj ostataka je ogroman i arheološko nalazište na kom se radi je izuzetno veliko”, saopšteno je iz tog Biroa.

Na istraživanju trenutno radi više od 1.000 arheologa, piše Saut Čajna Morning Post, a prenosi Sputnik.

Grad Sijan je tokom istorije bio sedište 13 kineskih dinastija i bio je prestonica Kine tokom 1.100 godina.

Budući da je taj grad trenutno jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta i da se u njemu ubrzano radi na infrastrukturi, učestali su i arheološki nalazi.

Tako je od početka gradnje novih linija metroa u aprilu prošle godine nađeno više od 1.300 starih grobnica za koje se pretpostavlja da potiču iz vremena od šestog do 10. veka.

“U Sijanu, pre nego što počne neki projekat izgradnje, pa čak i pre nego što država proda određenu parcelu, prvo se izvode arheološka istraživanja, što je retkost u Kini”, rekao je Vang Žili, zamenik direktora Instituta za zaštitu kulturnog nasleđa Sijana, za “Pipls dejli”.

Svake godine u tom gradu bude otkriveno više od 100 arheoloških nalaza, rekao je Žu Kujing, zamenik direktora Biroa za kulturno nasleđe provincije Šensi.

“Ti nalazi pokrivaju sve periode kineske istorije, od ljudskih prapočetaka, do dinastije Ćing, poslednje vladarske dinastije u Kini”, dodao je on.

Čuveni ratnici od terakote, svetski poznata kolekcija više od 7.000 verno prikazanih skulptura, takođe se nalazi u blizini ovog grada. Ratnici od terakote nalaze se u grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga, koji je ujedinio Kinu u trećem veku. Otkriveni su 1974. godine, a smatra se da su pokopani zajedno sa carem, kako bi on i nakon smrti imao vojsku kojom zapoveda.

Izvor: Nacionalna Geografija Srbije