Rijetka amajlija star 2.500 godina pronađen u Izraelu

Amajliju je pronašao Zvi Ben-David, tokom porodičnog putovanja u Nacionalni park HaBsor u zapadnom Negevu, Izrael. „Figurica koju je Zvi otkrio je rijetka“, rekli su arheolozi Izraelskog arehološkog društva dr. Oren Šmueli i dr. Debbie Ben Ami.

„Samo jedan takav primjerak postoji u zbirci Nacionalnog blaga. Verovatno je korišćena u šestom i petom vijeku prije nove ere, na kraju gvozdenog doba ili u perzijskom periodu.“ Figurica je visoka oko 7 cm i široka 6 cm. Artefakt prikazuje ženu sa šalom koji pokriva glavu i vrat, šematskim crtama lica i istaknutim nosom. Žena je golih grudi, a ruke su joj sklopljene ispod grudi.

Figurica stara 2.500 godina prikazuje ženu golih grudi koja nosi šal. Izvor: Israel Antiquities Authority.
Figurica stara 2.500 godina prikazuje ženu golih grudi koja nosi šal. Izvor: Israel Antiquities Authority.

„Keramičke figurice golih grudi poznate su iz različitih perioda u Izraelu, uključujući doba Prvog hrama. Bile su česte u kući i svakodnevnom životu i očigledno su služile kao amajlije za osiguranje zaštite, sreće i prosperiteta. Moramo imati na umu da je u antici medicinsko razumijevanje bilo osnovno. Mortalitet dojenčadi bio je veoma visok, a oko trećine rođenih nije preživjelo. Bilo je malo razumijevanja za higijenu, a liječenje plodnosti nije postojalo. U nedostatku naprednih lijekova, amajlije su pružale nadu i bile su mnogo važne u antičkom svijetu“ rekli su istraživači.

Izvor: Sci news